Dr. ing. Gabriela Berechet

Dr. Ing. Consultant Gastrotehnică și Tehnologii Alimentare - Romania

Detalii Speaker

Absolventa a Facultatii de Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare si Tehnica Piscicola (actualmente Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor) a Universității ”Dunărea de Jos” din Galati (1990), dupa un parcurs de 7 ani in industria alimentara in controlul calitatii si procesare, a intrat in lumea gastronomiei ca expert consultant gastrotehnica in cadrul scolii de turism a ministerului turismului.

Doctor in inginerie industriala din 2007 cu tema ”INFLUENŢA TEHNOLOGIILOR NECONVENŢIONALE ASUPRA POTENŢIALULUI NUTRITIV AL ALIMENTELOR”, Gabriela Berechet este autor a peste 70 de articole stiintifice destinate alimentelor, tehnologiilor si amenajarilor tehnologice ale bucatariilor profesionale.

Din 1998 a facut parte din echipa de organizare a examenului national de Maestru in Arta Culinara, iar din 2005 a coordonat toate echipele nationale sau regionale care au participat la competitiile gastronomice internationale (International Kremlin Cup – 2005, 2006 / Malta Culinarija – 2007/Global Chef Challenge Semifinal South – Europe – Bled – 2007/ Mediteranean Challenge Cup – 2008, Istanbul Culinary Competition – 2009, Campionatul Mondial al Bucatarilor Expogast – 2010, International Catering Cup, Lyon – 2011 si 2013, Olimpiada Bucatarilor Erfurt –2008, 2012 , 2016), Internațional Pastry Milano – 2015).

De asemenea, a coordonat competitiile gastronomice nationale (Trofeul Balada Nej – toate cele 5 editii, din 2007 pana in 2012) si a initiat primul concurs destinat promovarii gastronomiei nationale traditionale in stil modern ”Bucatarul de Aur al Bucurestiului”, derulat din 2009 până în 2012.

Experienta practica dobandita in bucatariile restaurantelor din Franta, Belgia, Cipru, Romania au consolidate competentele profesionale, fiind si autor/coordonator al standardelor ocupationale Bucatar sef, Bucatar specialist/vegetarian/dietetician, Tehnolog de alimentatie si Inspector de calitate productie culinara, autor al Manualului Practic al Bucatarului (2007) si co-autor al Manualului Directorului de Restaurant, respectiv al brosurii destinate productiei culinare in pensiuni turistice din Pachetul educational pentru pensiuni turistice. În 2016, la Editura Imprima din București a văzut lumina tiparului cea mai recentă carte a acesteia, Cartea bucătarului profesionist iar în anul 2018 a lansat Cartea cofetarului-patiser.

Master trainer la Fitness Scandinavia School, Gabriela Berechet predă încă de la deschiderea programului de calificare Tehnician nutritionist modulul de Gastrotehnie – alimentație sănătoasă și savuroasă.

Publicații

1. Berechet, G., Segal, R. (2006) Influența încălzirii cu microunde asupra unor vitamine și minerale B în mâncărurile tradiționale românești, Conferința DKMT, Timișoara, Fiziologia (16) supliment 1, ISSN: 1223-2076, p. 21

2. Berechet, G., Segal, R. (2005) Influența încălzirii cu microunde asupra nutrienților din produsele alimentare, Buletin informativ Euro-Aliment, Galați, Suplimentul abstract, ISSN: 1015 – 1365, p. 135 – 138

3. Berechet, G., Segal, R. (2004) Metode de gătit – influența asupra obezității, Buletin informativ Fundația pentru alimentația sănătoasă nr. 15 ISSN: 1023-1816, Sinaia

4. Berechet, G., Segal, R. (2003) Metode neconvenționale de gătit. Microunde în gătit. Buletin informativ Fundația pentru alimentarea sănătoasă, nr. 3, ISSN: 723-1016

5. Berechet, G. (2002) Digestia și influența proteinelor prin gătitul în microunde, HRB Expert Magazine, anno III nr. 24 (42)

6. Berechet, G. (2002) Retenția vitaminei și mineralelor în alimentele cu microunde – un studiu al revistei românești, HRB Expert Magazine, anno III nr. 25 (43)

7. Berechet, G. (2002) Industria “proaspătă” – noul val, revista Catering Expert – anno III nr. 15 (30)

8. Berechet, G., Savin, D. M. (1991) Crema hipocalorică – noua tendință a industriei, Buletinul industriei laptelui, Vol. 6, nr. 1, Trim I, Academica, Galați (ISSN 1224-3655)

Cărți

Berechet, G. (2006) Cartea practică a bucătarului, CNIT – THR București

Berechet, G. (2016) Cartea profesională rece, Imprima, București, ISBN 978-606-94219-1-8 (2017) – A doua ediție

Berechet, G. (2018) Cartea confectionerului de patiserie, Imprima, Bucuresti, ISBN 978-606-94219-2-5

Mai mult de 100 de articole despre prelucrarea produselor alimentare, știința și tehnologia alimentară în revistele specializate Horeca .