Dr. Gabriel Diaconu

Medic Specialist Psihiatru - Romania

Detalii Speaker

Gabriel Diaconu este medic specialist psihiatru, cu supraspecializare in suicidologie si psihotraumatologie la Universitățile McGill și UQAM, intervenţie de criza si gestionarea conflictelor interetnice. În ultimii ani este co-director al Sectiunii privind Consecintele Torturii și Persecuției din Asociația Mondială de Psihiatrie. În România este coordonator medical al unei clinici private de psihiatrie și psihoterapie, unde se ocupă de: consultaţii de psihiatrie, managementul tulburărilor de personalitate de clasa B (borderline, narcisica), tulburarea acuta si cronica de stress posttraumatic, tulburări psihiatrice asociate bolilor neurologie cronice dizabilitante( boala Parkinson, scleroza multiplă, alte boli demielinizante).

El este, concomitent, copreședintele Secțiunii WPA privind consecințele torturii și abuzului psihologic, cercetător asociat al Grupului McGill pentru studii de suicid (MGSS) și membru asociat al CRISE (Center du Recherche dans le Suicide et Euthanasie) din UQAM (Universitatea din Quebec la Montreal).

A coordonat mai multe intervenții de criză după calamități sau accidente de masă (Focul de Maternitate de la Giulești, anul 2010, Focul Colectiv, 2015 sau accidentul din Muntenegru, 2013). Mai mult, el a fost voluntar după cutremurul din Amatrice, Italia, 2016, care a lăsat sute de morți și mii de oameni fără adăpost. În parteneriat cu Universitatea din Viena, Austria, dr. Diaconu a colaborat, atât ca analist, cât și ca antrenor, în eforturile de documentare a sănătății mintale în Kosovo după războiul din fosta Republică Iugoslavă, atât în lucrări științifice, cât și în domeniu (2010). În 2012, dr. Diaconu a fost numit membru al echipei de lucru UNICEF, însărcinată de UE, pentru a analiza impactul repatrierilor forțate ale kosovarilor din Germania și Austria, un raport de referință ulterior în crizele de refugiat din Siria după debutul său în 2015.