Tulburari de comportament alimentar

5:00 pm - 6:15 pm, Hall 2

Comportamentul alimentar este ansanblul actiunilor si atitudinilor legate de alimente. Alimentatia nu inseamna doar” hrana “, ci un ansamblu corelativ intre trasaturile psihologice, biologice (neuro-hormonale, digestive, etc ) ale persoanei, ca individualitate si ca parte a mediului sau socioprofesional.

In prezent, alimentatia este influentata de un cumul de factori legati de obiceiuri culturale sau religioase, de constranger de timp sau financiare si chiar de un anumit trend creat de mass- media.

Alimentatia presupune alegeri tot mai dificile, care ne definesc stilul de viata , in afara caracteristicilor fiziologice programate genetic in biologia noastra -foamea si satietatea – care ar trebui sa ne controleze comportamentul alimentar.

Acesta a fost bulversat prin tulburarea unor mecanisme neuro-hormonale responsabile de prevalenta apetentei ( poftei ) asupra senzatiei de foame si implicit a aparitiei recompensei de tip placere senzoriala-gustativa in situatii frustrante.

In lipsa unor alegeri alimentare optime si a unui comportament alimentar corect ,,apar dezordini metabolice responsabile de dezechilibrul statusului nostru ponderal si nutritional , de cele mai multe ori in sensul excesului ponderal prin supraalimentatie. Obezitatea vine cu transformari fizice si apoi psihice, responsabile (la presiunea societatii ) de adoptarea unui comportament alimentar disfunctionai, bazat pe practicarea cu intermitenta a regimurilor de scadere in greutate(regimuri de “slabit”).

In sfarsit, aceste regimuri pot constitui preludiul unor tulburari de comportament alimentar ce au la baza o disfunctie psihologica cu implicatii grave asupra starii de sanatate, anorexia si bulimia fiind mai mult decat tulburari de comportament alimentar, ele definind reale forme de nevroza in societatea contemporana.