Rolul nutriției în sănătatea creierului

9:00 am - 10:15 am, Hall 1

Rolul nutriției în sănătatea creierului este o zonă în creștere rapidă de interes, evidențiată în prezent de eforturile globale de cercetare dedicate domeniului psihiatriei nutriționale. Mulți oameni nu știu pur și simplu că există nutrienți “selectivi din creier”, care protejează împotriva riscurilor slabe de sănătate mintală, reducând riscul apariției depresiei, anxietății, deficitului de atenție și multe altele. De fapt, nutriția este considerată un neuromodulator și un stimulent cognitiv pentru funcția creierului.

De exemplu, acizii grași omega-3 joacă un rol semnificativ în sistemul nostru de semnalizare celulară (comunicare) în rețelele neuronale și, de asemenea, în producția și reglarea sistemelor noastre dopaminergice și serotoninergice. Mai multe studii clinice au demonstrat o scădere semnificativă statistic a simptomelor clinice ale depresiei, ADHD, precum și o scădere a riscului de psihoză la cei care iau suplimente de omega-3 în comparație cu un placebo.

Rolul nutriției în prevenirea și managementul bolilor în bolile necomunicative și în restabilirea și menținerea sănătății creierului este semnificativ. Există legături stabilite între consumul obișnuit de diete occidentalizate (de exemplu, alimentele nedorite și prelucrate, cum ar fi uleiurile vegetale ieftine industrializate, carbohidrații rafinați) și diagnosticul tulburării de deficit de atenție, depresia și funcția cognitivă mai slabă.

Mai recent, un studiu de neuroimagistică a raportat modificări structurale în creierul adult, și anume un hipocampus mai mic (partea creierului critică pentru memorie, învățare și generarea de noi celule) la cei care mănâncă o dietă “occidentală” în comparație cu o dietă “sănătoasă “. Cercetatorii care lucreaza in domeniul Neurostiintei Nutritionale atribuie cresterea starii de sanatate mintala potential ca urmare a inflamatiei cronice in creier. Creșterea dovezilor a sugerat că acest lucru se datorează unui dezechilibru al compoziției creierului, acizilor grași omega-3 și omega-6, ca urmare a consumului excesiv de alimente bogate în omega-6 și a scăderii aportului de grăsimi omega-3. Acidul omega-6 linoleic (LA) este un precursor al biomarkerilor proinflamatorii cum ar fi prostanoidele și leucotrienele care sunt implicate în fiecare boală psihică cunoscută de omenire.