Rolul nutriției în sănătatea creierului este o zonă în creștere rapidă de interes, evidențiată în prezent de eforturile globale de cercetare dedicate domeniului psihiatriei nutriționale. Mulți oameni nu știu pur și simplu că există nutrienți “selectivi din creier”, care protejează împotriva riscurilor slabe de sănătate mintală, reducând riscul apariției depresiei, anxietății, deficitului de atenție și multe altele. De fapt, nutriția este considerată un neuromodulator și un stimulent cognitiv pentru funcția creierului.
De exemplu, acizii grași omega-3 joacă un rol semnificativ în sistemul nostru de semnalizare celulară (comunicare) în rețelele neuronale și, de asemenea, în producția și reglarea sistemelor noastre dopaminergice și serotoninergice. Mai multe studii clinice au demonstrat o scădere semnificativă statistic a simptomelor clinice ale depresiei, ADHD, precum și o scădere a riscului de psihoză la cei care iau suplimente de omega-3 în comparație cu un placebo.
Rolul nutriției în prevenirea și managementul bolilor în bolile necomunicative și în restabilirea și menținerea sănătății creierului este semnificativ. Există legături stabilite între consumul obișnuit de diete occidentalizate (de exemplu, alimentele nedorite și prelucrate, cum ar fi uleiurile vegetale ieftine industrializate, carbohidrații rafinați) și diagnosticul tulburării de deficit de atenție, depresia și funcția cognitivă mai slabă.