Protocoalele Dietetice Aplicate în Chimio / Radio Terapie – Între Mit și Realitate Metabolică

12:00 pm - 1:15 pm, Hall 2

Domeniu: Nutriție oncologica

Subiecte abordate:

  1. Cum se hrănește celula malignă?
  2. Proteina vegetală și proteina animală în dietetica oncologica.
  3. Tratamentele anti-estrogenice in cancerul mamar si ce trebuie evitat dietetic.
  4. Faza dietetica si de stimulare si mentinerea tesutului muscular sub imunosupresoare.
  5. Mituri dietetice in oncologie: keto, veganism, alcalinitate, antioxidanti.

Pacienţii din secţiile de oncologie care sunt supuşi raditerapiei ar putea avea rezultate uimitoare în lupta cu tumorile dacă pe parcursul tratamentului ar urma o dietă slab calorică. Specialiştii susţin că un meniu nu foarte bogat în această perioadă sporeşte efectul citotoxic asupra tumorilor, oprindu-le din evoluţie şi chiar reducându-le în dimensiune.

Dieta antitumorală are o importanță covârșitoare atât înainte, cât și după orice fel de terapie (chirurgie, radioterapie, chimioterapie), întrucât numai acest tip de dietă însoțită de anumite suplimente alimentare este în stare, pe termen lung, să schimbe terenul metabolic din corp care conduce la formarea tumorii.

Distrugerea unei tumori prin eliminare radio- sau chimioterapeutică nu schimbă nimic în economia corpului, care rămâne mai departe slăbit, intoxicat cu substanțele nocive care au condus la apariția tumorii și suprimat imunologic prin chimioterapia aplicată. Asocierea acestui teren cu o serie de greșeli alimentare grave, precum excesul de carbohidrați, carne roșie, consumul de alcool etc., creează condiții optime reactivării celulelor stem tumorale rămase în corp și metastazării acestora.

De exemplu, carbohidrații din pâine sau din pastele făinoase se transformă în intestin în glucoză, care este principala sursă de energie a celulelor canceroase. Glucoza ajunsă în sânge este preluată de 20 de ori mai repede de celulele tumorale decât de celulele normale și folosită pentru creșterea și multiplicarea acestora. Ca atare, reducerea carbohidraților simpli din dietă și introducerea unor elemente terapeutice care să conducă la scăderea nivelului de glucoză în sânge (precum anumite preparate contra diabetului de tip 2) determină reducerea proliferării tumorale.

În mod similar, în cazul în care dorim să pregătim pacientul pentru chimioterapie sau radioterapie, procesul de reducere a glucozei înainte de intervenție este deosebit de important. Acest obiectiv se poate realiza printr-un post de două până la trei zile, însoțit numai cu sucuri de legume, sau printr-o terapie adjuvantă cu elemente care scad glucoza din sânge. Scăzând glucoza, crești eficiența radioterapiei sau a chimioterapiei. Celulele tumorale lipsite de glucoză devin mult mai sensibile la efectele acestor terapii.