Ciorba – un preparat identitar românesc. Radiografia unor tehnici culinare și consecințele asupra valențelor nutriționale în cei peste 150 de ani de la apariția primelor culegeri de rețete.
Dr. ing. Gabriela Berechet – expert culinar
Abstract
Obiectiv, oamenii nu se hrănesc doar cu proteine, triacilgrilceride, carbohidrați, ci şi cu simbolurile, ritualurile, tradițiile și sentimentele date de hrană și actul alimentar. Omul nu-şi alege mâncarea doar după cerinţe fiziologice şi mecanisme perceptive şi cognitive, ci şi pe baza reprezentărilor culturale şi sociale, ceea ce duce la constrângeri suplimentare referitoare la ceea ce nu poate fi mâncat, ceea ce este valorizat şi ceea ce este neplăcut (Fischler, 1990). Abordările sociologice în evaluarea transformărilor societății pe seama schimbării paternului alimentar sunt importante, iar impactul negativ al acestor schimbări asupra statusului nutrițional poate fi aplanat de modificarea tehnologiilor de preparare ori de substituirea unor ingrediente, cu păstrarea caracteristicilor senzoriale și îmbunătățirea celor nutriționale.